فیزیوتراپی
فیزیوتراپی در بیماریها و مشکلات سالمندان
- بیشترین مهارتی که یک متخصص فیزیوتراپی برای سالمندان به خدمت میگیرد، انجام ارزیابی صحیح و دقیق مشکلات فیزیکیای است که فرد از آن رنج میبرد و سپس توضیحی درباره وضعیت موجود ارائه میشود و برنامه درمانی خاصی ارائه خواهد شد.
- اکثر برنامهها شامل تغییر روش انجام کارها توسط بیمار و ارائه ورزش منظم است. بهبود وضعیت تعادل قدرت و توان حرکتی اغلب جزء اهداف اصلی هستند.
- اگر بیمار درد دارد، ورزش، ماساژ، درمانهای گرمادهی و سرمادهی، دستگاه تنس، آب درمانی در استخر مفید خواهد بود. درمانهای ورزشی شامل انعطافپذیری، تمرینات کششی، ورزشهایی جهت کاهش درد، تمرینات استقامتی مثل تمرین پله، از روی صندلی بلند شدن و نشستن روی صندلی و از روی زمین برخاستن است.
- همچنین فیزیوتراپیست توصیههایی جهت اصلاح راه رفتن و استفاده صحیح از وسایل کمکی مثل عصا یا چوب زیر بغل میکند.
- سالمندان از بیماری های متعددی از جمله موارد زیر رنج میبرند:
- بیماری های نورولوژیک همچون سکته و پارکینسون
- بیماریهای قلبی و عروقی مثل آنژین
- زمینخوردگی و افتادن
- شکستگی
- پوکی استخوان
- آرتروز استخوان و سایر بیماری های مرتبط با آن
- دمانس یا زوال عقل، سستی
- ضعف کلی بدن و کاهش توانایی انجام کارهای روزمره
- کاهش توانایی حرکتی
سکته
- متخصصین فیزیوتراپی آموزشهای پیشرفتهای جهت ارزیابی، درمان و مدیریت الگوهای سکته به خصوص در سالمندان انجام میدهند. آنها در زمینههای زیر کمککننده خواهند بود:
- ضعف یا فلج (همیپلژی) عضلات یک طرف بدن که در آن توانایی حرکت مستقیم بدن از دست میرود
- اسپاستیسیتی که اسپاسمهای مداوم در عضلات است
- از دست دادن احساسات یا وجود حسهای غیرطبیعی
- از دست دادن وضعیت قرارگیری بدن و واکنشهای تعادلی که همان مشکل در نگهداری وضعیت نشسته یا ایستاده و کاهش توانایی راه رفتن است
- مفاصل سمت آسیب دیده ممکن است به علت عدم استفاده سفت و دردناک شوند.
- نوروفیزیوتراپیستها درمانهایی را جهت تشویق توانایی مغز برای سازمان یافتن دوباره مسیرها و ترمیم آسیبهای حاصل از سکته اجرا میکنند.
- هدف درمان به حداقل رساندن اسپاسمها، توان دوباره حرکتی، نشستن صحیح یا تعادل در ایستادن، حفظ توان حرکتی مفاصل و اعضای بدن است.
- فیزیوتراپی تنفسی هم به علت ضعف عضلات سینه و عدم حرکت نیاز خواهد شد. هر روز حدود ۴۵ دقیقه تمرین احتیاج است و تیمهای تخصصی توانبخشی بعد از مرخصی هم پیگیر وضعیت بیمار خواهند بود.
پارکینسون
- پارکینسون بیماری فرسایندهای است که با از دست رفتن سلولهای مغزی که مسئول کنترل حرکات اتوماتیک مغز هستند ایجاد میشود. علائم شامل لرزش، مشکل در شروع حرکات، سفتی عضلات، کندی حرکات و از دست رفتن حالت صورت است.
- فیزیوتراپی برای این بیماری روی بهبود وضعیت قرارگیری بدن، عملکرد دست، راه رفتن، تعادل و تغییر ایمن از یک وضعیت به وضعیت دیگر تمرکز میکند. همچنین از تمرینات و استراتژی هایی برای کمک به شروع حرکات و بهبود استقلال و ایمنی استفاده میشود.
افتادن و زمین خوردگی
- افتادن از رایجترین علتهای مرگومیر به علت آسیب به سر و شکستگی در افراد بالای ۶۵ سال است. علت اصلی مرگ در افراد بالای ۷۵ سال در بریتانیا آسیب حاصل از زمین خوردگی است. افتادنهای مکرر سبب افزایش بستری شدن در بیمارستان و سیر صعودی نرخ مرگومیر خواهد شد.
- بعد از شکستگی لگن، حدود نیمی از آسیبدیدگان دیگر قادر به زندگی مستقل نیستند. برنامههایی جهت بهبود تعادل و قدرت، ریسک زمینخوردگی را تا ۵۵ درصد کاهش میدهند.
- متخصصین فیزیوتراپی مشکلات فیزیکی سالمندان را که سبب افزایش ریسک افتادن میشوند ارزیابی کرده، بررسی دقیقی روی قدرت عضلات، تعادل و توان حرکتی میکند و برنامهای برای بهبود قدرت و توانایی حفظ تعادل ترتیب میدهد. فیزیوتراپیست این کارها را انجام میدهد:
- هرگونه زمینخوردگی و افتادن در سال گذشته را پرسوجو میکند.
- در مورد کافی بودن یک مداخله درمانی یا چندین روش تکمیلی تصمیمگیری میکند.
- برنامه ورزشی سنگین شامل ۵۰ ساعت کار طی ۶ ماه برنامهریزی میکند.
- برنامهای برای ایجاد تعادل در فرد فراهم کرده که بسیار سخت است.
- روی قدرت و فعالیت در سه بُعد کار میکند.
- آموزش تعادل را به صورت دینامیک انجام میدهد تا فرد با چالشهایی که درست بعد از زمین خوردن مواجه میشود کنار بیاید و از آن پیشگیری کند.
- به افراد یاد میدهد چگونه از روی زمین بلند شوند و از آنها میخواهد مدام این کار را تمرین کنند.
- روشهای چند منظوره و چند تخصصی، موثرترین راه جهت پیشگیری از زمینخوردگیها است. این روشها شامل حضور در بیمارستانهای تخصصی، استفاده از تیمهای متخصص افتادن و خدمات اجتماعی است.
- مداخلاتی این چنین تا حد بسیاری افتادنها را کاهش میدهند. معاینات کار درمانگر هم مفید خواهد بود چرا که ارزیابی کلی از فرد، فعالیتهایش و محیط زندگی او انجام خواهد داد. این متخصصان میتوانند تصویری کلیتر از نحوه کنار آمدن فرد با شرایط موجود در منزل ارایه دهند و توصیههای جهت تغییر فعالیتها و استفاده از محصولات کمککننده مفید خواهد بود.
پوکی استخوان
- پوکی استخوان یعنی از دست دادن بیش از ۳۰ درصد از تراکم استخوان. کاهش تراکم استخوان مستقیماً با افزایش سن در ارتباط است و مخصوصاً در زنان بعد از یائسگی شدت میگیرد.
- اوستئوپنی یا همان کاهش تراکم استخوان ممکن است در طول زمان تبدیل به پوکی استخوان شود. بیش از ۳۰۰ هزار نفر به علت این بیماری هر ساله به بیمارستانهای بریتانیا مراجعه میکنند.
- شکستگی لگن به دلیل زمین خوردگی و افتادن بسیار شایع است و این شکنندگیها دلیل پوکی استخوان است. حدود ۳۰ درصد از افراد دارای این مشکل کامل بهبود مییابند. فیزیوتراپیست میتواند با برنامههای ورزشی جهت قوی کردن عضلات کمر، بهبود توان حرکتی، افزایش تراکم استخوان و فعالیتهای تعادلی به بیمار کمک کند.
آرتروز
- آرتروز از شایعترین بیماریهای مفصلی فرساینده در جهان است و صدها نفر در دنیا به آن مبتلا هستند. آرتروز با افزایش سن شدت مییابد و هزینههای درمانی مرتبط با این بیماری بسیار سرسام آور خواهد بود.
- فیزیوتراپیست هم توصیههایی جهت بهبود طیف حرکتی مفاصل، افزایش قدرت مفاصل، اصلاح راه رفتن، استفاده از عصا و چوب زیر بغل و کنترل وزن میکند.
دمانس و ضعف
- با افزایش سن جمعیت و روند رو به پیری طی ۲۰ تا ۳۰ سال آینده، تعداد افراد مسنی که دچار زوال عقل و ضعف خواهند شد بیشتر میشود.
- فیزیوتراپیست با بیماران دارای زوال عقل کار میکند تا تواناییهای عملکردیشان بهبود یافته و به خانواده فرد یاد میدهد چطور فعالیتها و نقل و انتقال بیمار را مدیریت کنند.
تمرینات و ورزشهای معمول سالمندان
- سالمندانی که عموماً در فعالیتهای فیزیکی دخیل هستند تعادل قدرت و توانایی انجام کار بهتری داشته و فشارخون و کلسترول پایین دارند، وزن آنها کنترل شده و حافظه قویتری دارند.
- همچنین ورزش مداوم سبب بهتر شدن خلق و خوی فرد شده و سبب کاهش افسردگی و اضطراب میشود.
- برنامههای ورزشی کششی و قدرتی به همراه پیلاتس و یوگا انسان را از نظر فیزیکی و برای مدتی طولانی قوی و مستقل نگه میدارند.
هزینههای فیزیوتراپی سالمندان در بیمارستانها و مراکز درمانی مشهد:
- هزینههای فیزیوتراپی سالمندان در مراکز درمانی مشهد بسته به نوع بیمارستان حدود ۳۰۰ دلار متغیر میباشد.
- برای اطلاع از هزینههای دقیق این خدمت در هر بیمارستان به صفحه بیمارستان مورد نظر مراجعه نمایید.