مغز و اعصاب " نورولوژی "
پونکسیون کمر چیست؟
- در هنگام پونکسیون کمری یا به اختصار LP مقدار کمی مایع مغزی-نخاعی گرفته شده و مورد آزمایش قرار میگیرد. مایع مغزی-نخاعی را میتوان برای تشخیص انواع بیماریهای نورولوژیکی مانند مشکوک شدن به عفونت پردههای مغزی (مانند مننژیت) یا التهاب مغز (انسفالیت) یا سایر بیماریهای مغزی از جمله خونریزیهای خاص مغزی و بیماریهای التهابی مورد آزمایش قرار داد.
- برخی اوقات از این روش برای تزریق برخی داروها به فضاهای دور مغز و نخاع نیز استفاده میشود. انجام LP یا گرفتن مایع مغزی-نخاعی در هر نوزاد شیرخوار یا کودکی که مشکوک به عفونت مغزی یا پردههای مغز باشد اقدامی بسیار ضروری و فوری است که نباید به تأخیر انداخته شود به عنوان مثال تمام شیرخوارانی که با تب و تشنج مراجعه میکنند یا علائمی مانند از دست رفتن هوشیاری، ضعف ناگهانی عضلات، سفتی گردن دارند، مشکوک به مننژیت یا عفونت و التهاب مغز تلقی میشوند.
- گرفتن مایع مغزی-نخاعی در صورتی که کلیه اصول مربوط به آن رعایت شده باشد اقدامی تقریباً بی خطر به حساب میآید. شایعترین عارضهٔ آن بروز سردرد است که در بزرگسالان شایعتر از کودکان میباشد و با اندکی استراحت نیز بهبود مییابد. گرفتن مایع مغزی-نخاعی در حین پونکسیون کمری میتواند سردرد شدیدی بعد از گرفتن مایع ایجاد کند، زیرا کشش بر روی رگها و ریشههای عصبی باعث تحریک فیبرهای درد میشود. پونکسیون کمری برای شمارش سلولها در مایع و اندازهگیری سطوح پروتئین و گلوکز انجام میگیرد. این پارامترها به تنهایی ممکن است در تشخیص خونریزی زیر سخت شامه مغز و عفونتهای سیستم عصبی مرکزی (مانند مننژیت) بسیار سودمند و کمککننده باشند.
- به علاوه کشت CSF ممکن است میکروارگانیزمهایی را تولید کند که مسبب ایجاد عفونت بودهاند. با استفاده از روشهای پیچیدهتر، از قبیل شناسایی باندهای الیگوکلونال، میتوان یک بیماری التهابی مداوم (مانند اسکلروز چندگانه یا ام اس) را شناسایی کرد.
هزینههای پونکسیون کمری در بیمارستانها و مراکز درمانی مشهد:
- هزینههای پونکسیون کمر در مراکز درمانی مشهد حدود ۱۰۰ دلار میباشد.
- برای اطلاع از هزینههای دقیق این خدمت در هر بیمارستان به صفحه بیمارستان مورد نظر مراجعه نمایید.