چشم پزشکی
داکريوسيستورينوستومی (DCR) چیست؟
- داكریوسیستورینوستومی نوعی عمل جراحی است كه در زمان انسداد مجرای اشكی، بين چشم و بينی یك مسير برای عبور اشك ايجاد میكنند.
ساختمان تشريحی مجرای اشكی
- مجرای اشكی دارای دو مدخل است كه در لبه داخلی پلک بالا و پایین قرار دارند. هرکدام از این سوراخها بوسیله مجرای باریکی به كیسه اشكی كه بين چشم و بينی قرار دارد متصل هستند. اشک از داخل این كیسه توسط مجرای ديگری به داخل بينی تخليه میشود.
علائم یک مجرای اشكی مسدودشده و عفونی چيست؟
- شایعترین علائم آن عبارتند از زيادی اشک، ترشحات مخاطی، تحريکپذيری چشم و تورم دردناک كه در گوشه داخلی چشم احساس میشود. یک شرح حال و معاینه دقیق میتواند علت اشکریزش را مشخص کند. اگر این علائم درمان نشود، عفونت دور تا دور چشم را درگير میكند.
- در این بیماران اشک چشم به طور مزمن و دایمی از گوشه چشم مبتلا به روی گونه میغلطد، به طوری که بیماران مجبورند همیشه، حتی در زمانی که در حال استراحت در خانه هستند، اشک چشم مبتلا را با دستمال خشک کنند. در موارد طول کشیده انسداد مجاری اشکی، گاهی عفونت و التهاب حاد کیسه اشکی رخ میدهد که به صورت تورم سفت و قرمز و بسیار دردناکی در گوشه داخلی چشم، بین چشم و بینی تظاهر میکند که نیاز به درمان فوری دارد.
روش جراحی:
- در جراحی DCR چشم، با ایجاد یک کانال استخوانی در ناحیه گوشه داخلی چشم به طرف بینی، یک کانال اشکی جدید ایجاد کرده که از آن اشک به طرف بینی سرازیر میشود. عمل جراحی DCR چشم به دو روش انجام میشود:
- روش خارجی: در عمل جراحی DCR چشم به روش خارجی، ابتدا برش پوستی یک الی دو سانتیمتری در گوشه داخلی چشم و بر روی دیوار خارجی بینی به استخوان اشكی ایجاد میشود تا دسترسی به داكریوسیستورینوستومی یا مجرای اشکی امکانپذیر شود. در بعضی بیماران برای حفظ بازماندن اين کانال جدید، نیاز به جایگذاری لوله سیلیکون، از سوراخهای اشکی هر دو پلک به طرف بینی است. گره این حلقه در بینی قرار دارد. این لوله پس از یک یا چندماه بطور سرپایی برداشته میشود.
- از طرق بینی: در اين روش جراحی DCR چشم از طریق بینی، از وسیلهای به نام آندوسکوپ بینی استفاده میشود و نيازی به برش پوستی نیست و لذا محل جراحی (اسکار) باقی نمیماند. عدهای از بيماران بخاطر عدم وجود اسكار جراحی، این روش را انتخاب میكنند.
جراحی مجرای اشکی یا DCR
در انسداد مجرای اشکی که در بالغین روی میدهد افراد دچار اشکریزش مداوم و ترشح از چشم مبتلا هستند، علت این بیماری به طور دقیق شناخته نشده است و دلایل مختلفی برای آن مطرح است ولی نکته مهم آن است که در اکثر این افراد (بیش از 60% موارد) مشکلات دیگر آناتومیک و التهابی بینی مانند انحراف تیغه بینی، پولیپ مخاط بینی، سینوزیت و یا مجاورت نزدیک قدامیترین سلول هوایی سینوس اتموئید به مجرای اشکی و یا مشکلات دیگر وجود دارد. تجربه نشان داده است در طی جراحی مجرای اشکی که در آن مسیر جدیدی برای تخلیه اشک به بینی (Dacryocystorrhinostomy) ایجاد میشود، اگر این مشکلات برطرف نگردد احتمال شکست جراحی مجرای اشکی زیادتر است.
علت انسداد مجرای اشکی کدام است؟
- در کودکان، انسداد مجرای اشکی عمدتاْ به صورت مادرزای است و اکثرا خودبهخود و با ماساژ کیسه اشکی تا یک سالگی باز میشود، اما در بزرگسالان، مخصوصاً در برخی از خانمهای میانسال و پیر، با افزایش سن التهاب مجرای اشکی به دلیل پروسههای التهابی مثل عفونت مزمن بینی و یا التهاب شدید یا مزمن ملتحمه، موجب میشود مجرای اشکی به تدریج تنگ شده و نهایتاً مسدود شود. گاهی نیز شکستگی استخوانهای بینی یا صورت میتواند باعث انسداد مکانیکی مجرای اشکی شود. انسداد طولانی مدت مجرای اشکی معمولا منجر به عفونت کیسه اشکی میگردد.
هزینههای DCR بیمارستانها و مراکز درمانی مشهد:
- هزینههای DCR در مراکز درمانی مشهد بسته به نوع بیمارستان حدود ۱۵۰۰ دلار متغیر میباشد.
- برای اطلاع از هزینههای دقیق این خدمت در هر بیمارستان به صفحه بیمارستان مورد نظر مراجعه نمایید.
مراکز درمانی که این خدمت را ارائه می دهند :
در خبرنامه ما ثبت نام کنید
اطلاع از آخرین اخبار درباره حوزه گردشگری سلامت
نویسنده
مهندس ایمان سعادتمند
پست های مرتبط
چرا مسافرت جهت باروری یکی از برندگان دوران پساکروناست در دنیای گردشگری پزشکی، مسافرت...
هندوستان: اقدام دولت برای ارتقاء گردشگری سلامت دولت ملی هند در نظر دارد با...