جراحی مغز و اعصاب
سندرم کانال کارپ یا تونل مچ چیست ؟
مچ دست متشکل از چندین استخوان کوچک است که در مجموع به آنها استخوانهای کارپال گفته میشود. استخوانهای کارپال از طریق رباطها و بافتهای همبند نیرومندی به نام فلکسور رتیناکولوم به یکدیگر متصل شدهاند. این مجموعه، در کنار یکدیگر فضایی را تشکیل میدهند که به آن تونل کارپال گفته میشود.
در کانال کارپال تعداد زیادی تاندونها وجود دارند که از عضلات ساعد میآیند و از طریق این تونل به مچ و انگشتان دست متصل شوند. به علاوه، از درون تونل کارپال عصبی به نام عصب مدیان نیز عبور میکند. عصب مدیان مسئول کنترل حرکتی و حس دادن به بخشهایی از دست (از مچ دست به پایین) است. گاهی اوقات، با تنگ شدن کانال کارپال، عصب مدیان فشرده میشود. به چنین شرایطی، سندرم تونل کارپال یا همان سندرم تونل مچ دست گفته میشود.
علتها و دلایل:
- عموماً سندرم تونل کارپال (سندرم مچ دستی) به دلیل فعالیتهایی رخ میدهد که باعث میشوند تاندونهای فلکسور مکرراً تحت فشار قرار بگیرند. این فعالیتها شامل کارهای دستی میشوند و اغلب با درد مچ دست بروز میکند.
معمولاً بیماران پس از افزایش ناگهانی فعالیتهایی که به تاندونهای فلکسور فشار میآورند یا به دلیل تغییر در این فعالیتها دچار این عارضه میشوند. گاهی اوقات، سندرم تونل کارپ به طور ناگهانی بروز میکند. این وضعیت میتواند به دلیل افتادن روی دست در حالت کشیده، که باعث پیچخوردگی یا شکستگی مچ دست میشود، رخ دهد؛ همچنین، اعمال نیرو از طریق مچ دست برای برداشتن یک وزنه سنگین یا محکم گرفتن یک جسم نیز میتواند باعث بروز ناگهانی این عارضه شود. - داشتن سابقه آسیبدیدگی مچ دست، آرنج، شانه، گردن یا قسمت بالایی پشت احتمال دچار شدن افراد به این عارضه را افزایش میدهد. به علاوه، زنان باردار و بیماران مبتلا به دیابت یا ورم مفاصل و افرادی که به طور مادرزادی کانال کارپالِ تنگی دارند نیز بیشتر در معرض دچار شدن به سندروم تونل کارپال قرار دارند. همچنین علت سندروم تونل مچ پا نیز ممکن است ناشی از آسیب، دیایت، روماتیسم مفصلی و … باشد.
علائم و نشانهها:
نشانه های این عارضه به تدریج و در طول یک دوره زمانی بروز میکنند. در ابتدا، بعد از فعالیتهای غیرمعمول یا فعالیتهایی که باعث تشدید فشار بر عصب مدیان میشوند درد خفیفی در دست و مچ دست ایجاد میشود. این درد اغلب شبها یا اول صبح احساس میشود. با پیشرفت عارضه، آن دسته از فعالیتهایی که با مچ دست و انگشتان انجام میشوند مانند حمل خواربار، باز کردن در یک شیشه مربا، دست دادن یا استفاده از رایانه باعث بروز درد و یک احساس سوزش در مچ دست میشوند. انگشتان (به جز انگشت کوچک) سوزن سوزن و بیحس شده و شست و سایر انگشتان ضعیف میشوند. این وضعیت باعث میشود که فرد برای انجام حرکات ظریف دست دچار مشکل شده، قدرتش برای گرفتن اجسام کم شود یا اجسام بیشتر از قبل از دستش بیافتند. اغلب صبحها موقع بیدار شدن از خواب، مچ دست و انگشتان بیمار سفت هستند. گاهی اوقات، بیمار در همان طرف از بدن که دست درگیر قرار دارد دچار درد گردن یا قسمت بالایی پشت میشود. در موارد شدید، عضلات شست و دست به شکل قابل توجهی تحلیل میروند.
هزینههای جراحی سندروم کانال کارپ در بیمارستانها و مراکز درمانی مشهد:
- هزینههای جراحی سندروم کانال کارپ در مراکز درمانی مشهد بسته به نوع بیمارستان حدود ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ دلار متغیر میباشد.
- برای اطلاع از هزینههای دقیق این خدمت در هر بیمارستان به صفحه بیمارستان مورد نظر مراجعه نمایید.