دیسک کمر

جراحی مغز و اعصاب

دیسک کمر چیست ؟

  • دیسک کمر عارضه‌ای است که در اثر وارد شدن فشار زیاد یا ضعیف شدن عضلات کمر در اثر بالا رفتن سن یا عوامل دیگر ممکن است به وجود آید. مهمترین علامت آن درد میظ‌باشد. درد معمولاْ در قسمت پشت بدن و پا بروز می‌کند. مهره‌های ستون فقرات بوسیله صفحات انعطاف‌پذیری به نام دیسک بین مهره‌ای از یکدیگر جدا می‌شوند. در واقع هر فرد در حالت طبیعی دارای چهار دیسک کمر می‌باشد و لذا وجود دیسک کمر بیماری محسوب نمی‌شود. اگر بنا به دلایلی دیسک از قسمت عقبی خود دچار بیرون‌زدگی یا فتق شود، این قسمت بیرون زده روی نخاع یا رشته های نخاع فشار وارد می‌کند و سبب بروز درد در ناحیه کمر با انتشار به پاها می‌شود. مردم به اصطلاح به این بیماری دیسک کمر می‌گویند که البته اصطلاح درست آن فتق دیسک کمری می‌باشد. این بیماری، بیماری سیاتیک نیز خوانده می‌شود. دیسک بین مهره‌ای به موازات بالا رفتن سن، مایع خود را از دست می‌دهد و خشک می‌شود. در نتیجه فشردگی دیسک رخ می‌دهد که به نوبه خود می‌تواند به تخریب و تلاشی حلقه خارجی محکم دیسک بیانجامد و به این ترتیب هسته یا داخل حلقه امکان بیرون زدن از جایگاه خود و برجسته شدن را می‌یابد؛ به این عارضه بیرون زدگی دیسک کمر می‌گویند. قسمت مرکزی داخلی دیسک کمر همگام با استمرار تخریب دیسک یا وارد آمدن فشار مداوم بر ستون فقرات عملاً بخش محیطی را پاره می‌کند و از آن خارج می‌شود؛ این عارضه را پارگی دیسک یا فتق دیسک می‌خوانند. سپس اجزای ماده‌ی دیسک به ریشه‌های عصبی قرار گرفته در پشت فضای دیسک فشار می‌آورند. این امر به بروز درد، ضعف، کرختی یا تغییر حواس می‌انجامد. اکثر موارد بیرون زدگی دیسک کمر در مهره‌های پایین کمری، به ویژه در سطح‌های L4-5 و L5-S1 رخ می‌دهند.


 
درد سیاتیک چیست؟
  • همان درد کمری است که به دلیل فشار به عصب سیاتیک ایجاد می­شود. عصب سیاتیک عصب بزرگی است که از قسمت تحتانی کمر به سمت پاها می­رود. وقتی به آن صدمه یا فشاری وارد می شود (مثلا به دلیل فشار دیسک بیرون زده) موجب درد در ناحیه تحتانی کمر شده که به لگن، باسن و پاها انتشار می­یابد. بالغ بر ۹۵ درصد دردهای سیاتیک بدون جراحی باز بهبود می­یابد.

 
عوامل ایجادکننده دیسک کدامند؟
  • افزایش سن
  • اضافه وزن
  • مصرف سیگار
  • مشاغلی که نیاز به بلند کردن اجسام سنگین باشد.

 
درمانهای درمان دیسک کمر:
  • عمل جراحی باز دیسک کمر:

همان‌طور که از اصطلاح جراحی باز متوجه می‌شوید، برای انجام جراحی باز باید انتظار ایجاد برش روی بدن و باز کردن بدن را داشته باشید. برش‌های جراحی باز بزرگ است تا جراح از طریق این برش‌ طولانی بتواند موضع عمل را به خوبی ببیند و به ساختارهای مورد نظر دسترسی پیدا کند. همچنین ممکن است که جراح عضلات و تاندون‌ها را در طول عمل باز ببرد و کنار بزند تا به ساختارهای آسیب دیده دسترسی پیدا کند. در این روش گاهی نیاز به گذاشتن ابزارهایی در بدن است تا از حرکت زیاد مهره‌ها و در نتیجه آسیب بیشتر به دیسک جلوگیری به عمل آید. این عمل فیوژن مهره‌ها نامیده می‌شود.

  • عمل جراحی بسته دیسک کمر:

در عمل جراحی بسته دیسک کمر که توصیه می شود توسط متخصص ستون فقرات انجام شود، پزشک از تکنیک‌های مختلفی که آسیب کمتری را به بدن در مقایسه با جراحی باز ایجاد می‌کنند، استفاده می‌نماید. بطور کلی، عمل جراحی بسته دیسک کمر ایمن تر از جراحی باز است و امکان ریکاوری در این روش سریع تر می باشد و بیمار با درد بعد از جراحی کمر به طور شدید مواجه نمی شود.  جراح می تواند عمل جراحی بسته دیسک کمر با هدایت سونوگرافی را انجام دهد که می تواند نتایج مطلوبی داشته باشد. عمل بسته دیسک کمر معمولاً به صورت سرپایی بر روی بیمار انجام می شود یا فقط به یک مدت زمان کوتاه بستری شدن در بیمارستان نیاز دارد.

امروزه، عمل جراحی بسته دیسک کمر بیش از هر زمان دیگر برای بیماران مورد استفاده قرار می‌گیرد. این روش جراحی با ایجاد شکاف‌های کوچک به جای یک شکاف بزرگ روی بدن بیمار انجام می‌شود. به خاطر اینکه شکاف‌ها در این حالت کوچک هستند، بیمار دوره ریکاوری سریعتر و ناراحتی کمتری را در مقایسه با عمل‌های جراحی قدیمی دارد.

عمل جراحی بسته دیسک کمر با روش‌هایی مانند تزریق فاست، تزریق ترنسفورمینال، لیزر نوکلئوتومی، لیزر دیزککتومی، نوکلئوتومی با اوزون، و روش پری‌رادیکولار انجام می‌شود.

 
هزینه‌های جراحی دیسک کمر در بیمارستانها و مراکز درمانی مشهد:
    • هزینه‌های جراحی دیسک کمر در مراکز درمانی مشهد بسته به نوع عمل باز یا بسته و بیمارستان از ۱۱۰۰ تا ۲۶۰۰ دلار متغیر میباشد.
    • برای اطلاع از هزینه‌های دقیق این خدمت در هر بیمارستان به صفحه بیمارستان مورد نظر مراجعه نمایید.

مراکز درمانی که این خدمت را ارائه می دهند :

در خبرنامه ما ثبت نام کنید

اطلاع از آخرین اخبار درباره حوزه گردشگری سلامت

    نویسنده

    مهندس ایمان سعادتمند