زنان و زایمان
هیستروسکوپی چیست؟
- یکی از اعضای مهم بدن زنان رحم است که مانند سایر اعضای بدن امکان دارد دچار مشکلاتی شود. وظیفه اصلی رحم، بارداری و رشد جنین است. یکی از روشهای جدید درمان بیماریهای مربوط به رحم که کاربرد بسیاری نیز دارد، عمل جراحی هیستروسکوپی رحم و تخمدان است.
نحوه انجام عمل هیستروسکوپی:
- این عمل بدون برش و ایجاد زخم روی بدن انجام میشود. در این روش جراحی، لولهی بلند و باریکی به نام استروسکوپ که سر آن یک دوربین قرار دارد، از راه واژن وارد بدن بیمار میشود. این دوربین کیفیت و وضوح بالایی دارد و پزشک از طریق آن میتواند رحم را بررسی و علت اصلی مشکلات به وجود آمده را پیدا کند. همچنین با استروسکوپ میتوان مخاط دهانه رحم و سوراخهای لولههای فالوپ را نیز کاملاْ مشاهده کرد. در صورت نیاز نیز میتوان از آنها نمونهبرداری انجام داد.
- عمل هیستروسکوپی را میتوان با روشهایی که قبلا از آنها استفاده میشد، مانند لاپاروسکوپی و تراشیدن دهانه رحم برای نتیجهگیری بهتر ترکیب کرد. در لاپاراسکوپی، لوله بسیار باریکی از طریق ایجاد برش روی شکم وارد بدن میشود. با لاپاراسکوپی میتوان نواحی بیرونی رحم یعنی تخمدانها و لوله فالوپ را بررسی کرد. در حین لاپاراسکوپی اگر به طور قطعی بیماری فرد تشخیص داده شود، پزشک میتواند عمل هیستروسکوپی درمانی را به صورت همزمان انجام دهد. در چنین شرایطی ابزارهایی که جراح ممکن در عمل به آنها نیاز داشته باشد از طریق هیستروسکوپ وارد بدن بیمار میشوند.
از عمل هیستروسکوپی برای درمان چه بیماریهایی استفاده میشود؟
- برخی از بیماریهایی که با استفاده از این عمل تشخیص و درمان میشوند مربوط به رحماند و برخی دیگر مربوط به تخمدانها هستند. عمل هیستروسکوپی رحم و تخمدان در موارد زیر به کار میرود:
- داشتن خونریزی پس از دوران یائسگی
- جابهجا شدن IUD
- نیاز پزشک به نمونهبرداری از رحم
- غیر نرمال بودن تست پاپ اسمیر بیمار: در مواردی پزشک برای انجام تست پاپ اسمیر از روش هیستروسکوپی استفاده می کند.
درمان فیبروم رحمی با هیستروسکوپی:
- فیبروم رحمی از جمله مشکلاتی است که بسیاری از خانمها ممکن است در طول زندگی خود به آن دچار شوند. فیبروم توده خوشخیم و غیرسرطانی است و مشکلات حادی برای بیمار به وجود نمیآورد. گاهی حتی افراد از وجود آن در بدن خود بیاطلاعاند. آن دسته از فیبرومها که موجب احساس درد و فشار در قسمت شکم و لگن میشوند در بسیاری از موارد با روشهایی مانند مصرف دارو بهبود مییابند. اما زمانی که اندازه آنها به ۲ الی ۳ سانتیمتر میرسد، نیاز به جراحی است. به یاد داشته باشید که اگر زنان باردار در دوران بارداری خود مبتلا به فیبروم رحمی شوند خطراتی برایشان به همراه دارد البته در مواردی فیبرومها برای مادر و جنین خطرآفرین نیستند اما اگر درمان نشوند سلامتی مادر و جنین به خطر میافتد.
مزایای عمل هیستروسکوپی:
- از جمله مزیتهای کاربرد عمل هیستروسکوپی برای نمونهبرداری از رحم عبارت است از:
- کوتاه بودن دوران نقاهت و بهبودی نسبت به سایر روشها
- عدم نیاز به ایجاد برش و زخم بر روی بدن
- عدم ایجاد عفونت
- کاهش درد
- با استفاده از این عمل در بسیاری از موارد دیگر نیازی به برداشتن رحم یا عمل هیسترکتومی نیست.
- احتیاج کمتر به دارو و مسکن
- خارج کردن فیبروئیدهایی که در داخل رحم و اندومتر برجسته میشوند و منجر به نازائی و سقط جنین میشوند.
هزینههای هیسترسکوپی در بیمارستانها و مراکز درمانی مشهد:
- هزینههای هیسترسکوپی در مراکز درمانی مشهد بسته به نوع بیمارستان حدود ۱۲۰۰ دلار متغیر میباشد.
- برای اطلاع از هزینههای دقیق این خدمت در هر بیمارستان به صفحه بیمارستان مورد نظر مراجعه نمایید.